Net als in 2019 maak ik een lijst van de 10 beste gelezen boeken.

De categorieën van dit jaar zijn dit marketing, bedrijfscultuur, economie, maatschappij en wetenschap.

Marketing

Steven van Belleghem: An offer you can’t refuse

We starten de lijst met het mooi vormgegeven, prettige leesbare én ook nog inhoudelijk sterke boek van Steven Van Belleghem, de bekendste marketing keynote spreker van Belgie.

Nu elke bedrijf digitaal aanwezig is, is de volgende stap in het verhaal een partner in life te worden van je klanten. Als bedrijf mee helpen de dromen van je klanten verwezenlijken en dit zo gemakkelijk mogelijk maken. Consumenten verwachten ook van bedrijven steeds meer een maatschappelijke rol om mee te bouwen aan betere wereld..

The offer you can't refuse

Christophe Morin – The Persuasion Code

Een totaal ander boek is “The Persuasion Code” over neuromarketing. Voor koopbeslissingen of het vormen van attitudes speelt ook het onbewuste vaker een rol dan we denken. Hier biedt traditioneel marktonderzoek vaak geen oplossing. Met behulp van “neuroscience” kan je een beter beeld krijgen met welke boodschap je welk effect krijgt. Krijg je bijvoorbeeld veel activiteit in de nucleus acumbens gedeelte in je primale brein, dan zal je sneller tot aankoop overgaan. Aan de hand van technieken zoals FMRI-hersenscans kan je weten welke hersendelen worden geactiveerd.

De auteurs vertalen de inzichten die ze over de jaren heen gevonden hebben over wat werkt en niet werkt in dit boek. Met een checklist om te bekijken of je correct inspeelt van het primale brein. Reclamecampagnes maken is niet alleen creatief zijn, ze moeten ook de juiste manieren op onze hersenen invloed hebben.

The Persuasion Code: How Neuromarketing Can Help You Persuade Anyone,  Anywhere, Anytime: Morin, Christophe, Renvoise, Patrick: 9781119440703:  Amazon.com: Books

Bedrijfscultuur & Innovatie

Reed Hastings: No Rules Rules

De slidedesk van Netflix over hun bedrijfscultuur is één van de meest bekeken slide desks op Slideshare: https://www.slideshare.net/reed2001/culture-1798664/2-Netflix_CultureFreedom_Responsibility2. Wie meer wil weten kan nu ook het boek “No Rules Rules” lezen, geschreven door CEO Reed Hastings en Erin Meyer van de INSEAD business school.

Radicale transparantie is dan ook één de pilaren van de “no-rules” bedrijfscultuur van Netflix. Een horizontale bedrijfsstructuur met ruim verloonde A-spelers die continue feedback geven, levert succes en innovatie op. Het boek toont een organisatiemodel voor creatieve digitale bedrijven die teren op innovatie en niet op het uitvoeren van processen, met daarbij verhalen van de beginjaren van Netflix en getuigenissen van medewerkers die het boek versterken.

bol.com | No Rules Rules, Reed Hastings | 9780753553664 | Boeken

Peter Hinssen: The Phoenix and the Unicorn

Niet alleen de Unicorn silicon-valley bedrijven zoals Netflix moeten innoveren. Ook grote traditionele bedrijven (The Phoenix) moeten dat doen om relevant te blijven in de steeds meer digitale wereld.

Het day-after-tomorrow model en het zandlopermodel (Sense, Try and Scale) komen aan bod. Leef niet enkel in het heden maar kijk ook 5 jaar vooruit. Het boek bevat inspirerend voorbeeld van Walmart, Apple en Disney én ook hier is aandacht voor een moderne bedrijfscultuur om innovatie te stimuleren.

The Phoenix and the Unicorn | Peter Hinssen

Economie

Branko Milanovic: Capitalism Alone

Branko Milanovic is een economist die in de eerste plaats ongelijkheid bestudeert, maar ook oog heeft voor de belangrijke economische verhalen. Dat het kapitalisme overwonnen heeft als dominant economisch systeem is voor de auteur duidelijk. De vraag is welk soort kapitalisme zal uiteindelijk winnen? Daarin maakt het een onderscheid tussen twee versies van het kapitalisme.

bol.com | Capitalism, Alone (ebook), Branko Milanovic | 9780674242869 |  Boeken


Eerst belicht hij het Westers kapitalisme (ofwel het liberale meritocratische kapitalisme) met ook de redenen van de toenemende ongelijkheid. Een tweede opkomende versie is het meer gecontroleerde politieke kapitalisme zoals China, Vietnam en enkele Afrikaanse landen kennen. Deze laatste groep landen groeien al lange periode sneller, en dit misschien wel net dankzij een portie corruptie en vrijheidsberoving ten voordele van snelheid en krachtdadigheid.

Duflo and Banerjee: Good Economic for Hard Times

Zijn economisten enkel bezig met het optimaliseren van het BNP? Nee hoor, Duflo en Banerjee wonnen de Nobelprijs in 2019 voor vraagstukken als “hoe bestrijden we het best malaria?” of “hoe zorgen we het ervoor dat meer kinderen in Afrika naar school gaan?”. Dit deden ze via randomized controle trials (of A/B testen). De eerste twee hoofdstukken, deze rond migratie en globaliseren waren van topniveau en bewijzen zeer duidelijk de meerwaarde van het economische denken. Niet elke hoofdstuk daarna haalt ditzelfde niveau, maar toch een must-read en ook nog eens vlot leesbaar voor iedereen.

Maatschappij

Maarten Boudry: Waarom de wereld niet naar de knoppen gaat

In het boek toont wetenschapsfilosoof Maarten Boudry met statistieken aan dat de wereld er globaal gezien steeds op vooruit gaat: steeds minder armoede, minder criminaliteit, meer levenskwaliteit en meer technologie (buiten enkele korte periodes zoals wereldoorlogen of pandemieën). Toch denken we vaak dat het slecht gaat omdat vooral het slechte nieuws getoond wordt.

Hij maakt ook komaf met doembeelden zoals “de islamisering van Vlaanderen” of “de enige optie om het klimaat te redden is technologie en consumptie te verminderen” en ziet ecomodernisme en effectief altruïsme als de verlichte bewegingen van de 21e eeuw om hét nog beter te doen.

bol.com | Waarom de wereld niet naar de knoppen gaat, Maarten Boudry |  9789463103091 | Boeken

Thalia Verkade: Het recht van de snelste

Een mobiliteitsboek als een pageturner. Thalia Verkade schreef er één en werd daar met de theoretische onderbouwing ondersteund door de fietsprofessor Marco Te Brömmelstroet. Nederland (en Amsterdam) was vroeger geen fietsland, dat het dit wel geworden is is mee te dank aan een fietsersbeweging. Maar zelfs in Nederland loopt niet alles perfect.

Zeker ook een relevant boek in Vlaanderen, onlangs worden fietser medeverantwoordelijk gesteld voor een dodehoeksongeval met een vrachtwagen op een slecht ontworpen kruispunt, waarbij de fietser zelf ernstig zwaargewond aan raakte.

Wetenschap

Hetty Helsmoortel: De geknipte genen

Termen zoals mRNA of Crispr-cas hoor je steeds vaker in het nieuws verschijnen. De doorbraken binnen gentechnologie de laatste jaren zijn dan ook enorm. Wetenschapster Hetty Helsmoortel legt deze termen en technieken uit in haar boek. Het vaccin van Pfizer, het eerste COVID-19 vaccin kwam er met de mRNA-techniek.

De geknipte genen

Toby Ord: The Precipice: Existential Risk and the Future of Humanity

In the Precipice beschrijft Oxford-filosoof Toby Ord de verschillende mogelijke scenarios waaraan de mensheid ten onder kan gaan. We hoeven niet te vrezen voor een asteroïde of een invasie door een buitenaardse beschaving. Als toprisico geeft hij een verkeerde AI-alignment aan, waarbij AI zich tegen de mensheid zal keren. Dit lijkt me wel niet voor morgen. Ook inzake lab-based pandemieën en runaway climate change schat hij het risico vrij hoog in. De totale kans dat we het nog een eeuw verder doen met deze mensheid schat hij in op een 5 op 6. Strategieën ontwikkelen om deze existentiële risico’s in de hand te houden zijn dus belangrijk.

The Precipice

Een deel van deze boeken kan je nog vinden op mijn booksinbelgium.be account.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *